EMDR


Bij mij in de praktijk bent u welkom voor EMDR. We starten met een intake. Daarna duren de sessies tussen de 1-2 uur. Het uurtarief is €85.  


‘Door de EMDR sessies kan ik nu met afstand kijken naar het auto ongeluk. Ik word er niet meer ingetrokken. Voorheen had ik vaak triggers en kreeg steeds lichamelijke reacties zoals bibberen en misselijkheid. Dat is nu weg.

Ik ben eindelijk weer een blije bij. Mijn logica heeft zich weer hersteld en ik raak niet meer in paniek als ik even het overzicht kwijt ben. Ik kan weer vrolijk en blij zijn.’

Esther, vrouw, 60 jaar


Eye Movement Desensitization and Reprocessing, afgekort tot EMDR, is een therapie voor mensen die last hebben van de gevolgen van een negatieve of ingrijpende ervaring.

Dit kan een trauma zijn, zoals een ongeval, een geweldsincident of een beangstigende paniekaanval. Het kan ook zijn dat je meerdere negatieve ervaringen achter elkaar hebt meegemaakt.
Je wordt of bent bijvoorbeeld gepest of hebt als kind veel kritiek gekregen van je ouders. Deze ervaringen kunnen gevolgen hebben voor je dagelijks functioneren, bijvoorbeeld in de manier waarop je over jezelf denkt.

​Die bagage uit het verleden kan je leven onnodig zwaar maken. Met EMDR kunnen we de emotionele lading van de herinneringen aan trauma’s of ingrijpende gebeurtenissen weghalen, waardoor je er rustiger, met meer afstand en minder emotie aan kunt terugdenken. Je emotionele rugzak wordt als het ware geleegd. Je ervaart meer rust en je zelfvertrouwen neemt toe. Het wordt rustiger in je hoofd en in je lijf.


Voorbeeld van client met braakangst.

'EMDR heeft mij geholpen bij mijn spanning rondom braakangst. Eigenlijk bleek mijn braakangst gebaseerd te zijn op een moment op mijn 13e waarin ik veel stress voelde. Mijn opkomende misselijkheid toen, werd daaraan gekoppeld.

Door dat moment van toen te EMDR-en is de spanning ervan afgegaan en is die situatie verwerkt. In het hier en nu merk ik verschil doordat ik situaties rondom ziekte en mogelijk braken meer los kan laten. Ik ben er minder mee bezig: de mate waarin ik er mee bezig ben is gezakt van een 7 naar een 2. Ik ben blij dat ik de stap heb gezet om de braakangst te onderzoeken.'

Vrouw, 36 jaar


Hoe ziet een EMDR sessie eruit?

We bereiden de EMDR altijd eerst voor door samen de ‘target(s)’ te inventariseren voor de EMDR behandeling. Daarna zal ik je vragen aan de door ons gekozen gebeurtenis terug te denken. Nadat je hierover (kort) hebt verteld, vraag ik je (specifieke aspecten van) de gebeurtenis voor je te zien in de vorm van een stilstaand beeld en bied ik tegelijkertijd een afleidende stimulus aan. Deze stimulus is een kleine, bewegende bal die je op een beeldscherm met je ogen volgt. Dan start het verwerkingsproces. EMDR brengt doorgaans beelden, lichamelijke sensaties of emoties naar boven. Ik vraag je steeds je hierop te richten. Gaande de sessie veranderen deze gewaarwordingen. Over het algemeen wordt gaande de sessie steeds meer rust ervaren, een signaal dat de herinnering aan emotionele lading en kracht verliest.


Voorbeeld van client met onverwerkte herinneringen huilbaby.

'Ik kwam voor EMDR in verband met mijn zwangerschap en de stress die ik daarover voelde, door eerdere ervaringen met een huilbaby.

Door de verwerking met EMDR van de heftige momenten van toen, voel ik me nu kalm en rustig. Het ligt nu in het verleden. Ik kijk uit naar de geboorte van de kleine.'

Klazina, vrouw, 33 jaar


Wat zijn de te verwachten effecten?

Omdat de herinnering aan kracht en emotionele lading verliest, wordt het steeds gemakkelijker eraan terug te denken. In veel gevallen veranderen de herinneringsbeelden, ze worden vager of kleiner. Daarnaast ontstaan er vaak spontaan nieuwe gedachten of inzichten, die een andere, minder bedreigende betekenis aan de gebeurtenis geven.

We sluiten af met een positieve cognitie bij het betreffende beeld. Klachten nemen doorgaans af, omdat de negatieve invloed van de herinnering afneemt.
.

De theorie achter EMDR (hoe ze denken dat het werkt)

Een verklaring voor de werkzaamheid van EMDR is dat het terugdenken aan een nare gebeurtenis in combinatie met het maken van oogbewegingen ervoor zorgt dat het natuurlijk verwerkingsmechanisme wordt gestimuleerd. Omdat een traumatische herinnering wanneer deze in gedachten wordt genomen levendig en intens is, kost dit betrekkelijk veel geheugencapaciteit. De snelle oogbewegingen tijdens een EMDR sessie kosten ook geheugencapaciteit. Door deze concurrentie van werkgeheugentaken is er weinig plaats voor de levendigheid en de naarheid van de herinnering. Deze verliest zo haar emotionele lading. Dit biedt bovendien de mogelijkheid om een andere betekenis aan de gebeurtenis te geven.

 

Nelleke Vine-een-therapeut
bloemknop3
Logobloemknop
bloemknop4
bloemknop2