Emotionele blokkades

Wat is een blokkade in jezelf? Dat is iets in je emotionele leven wat niet verwerkt is, waardoor de emoties telkens weer in dezelfde gedachtestroom of in hetzelfde gevoel blijven hangen zonder dat je verder komt. Dit wordt vaak als hinderlijk ervaren en kost veel energie.

Een metafoor hiervoor is het beeld van een stromende rivier: wanneer het goed gaat en je emoties en talenten onbelemmerd benut worden, is dat als een krachtig stromende rivier. Dat voelt fijn, je ervaart flow, je doet waarvoor je bestemd lijkt te zijn.
Anders is het als oud zeer opspeelt, bijvoorbeeld een onverwerkte traumatische gebeurtenis, of wanneer onbewuste gedragspatronen telkens je gedrag, denken en voelen beïnvloeden: het is dan alsof er rotsblokken in je rivier liggen die de stroom onrustig maken. Ze trekken de energie en de flow eruit weg.

Aandacht geven aan dat rotsblok maakt dat die afneemt en dat het water weer ongeremd kan gaan stromen.
In therapie kijk je samen naar de rotsblokken, de blokkades die maken dat je leven niet stroomt zoals je zou willen. Je beweegt dan van overleven naar voluit leven. Om in het beeld te blijven: je leven gaat weer krachtig stromen.

river-mountain-2863884_1920
bloemknop3
Logobloemknop
bloemknop4
bloemknop2