Het is nou eenmaal gebeurd

trees-3410836_1280

‘Ach, het is nou eenmaal gebeurd.’ De vrouw die tegenover me zit tijdens een gezellige lunch schudt haar probleem met een schouderbeweging van zich af. 

Nog dagelijks is ze bezig met een episode uit haar leven, vertelt ze me. Het popt omhoog in haar gedachten, kruipt haar gevoel binnen, overschaduwt de leuke dingen. Toch, erover praten met een hulpverlener, daar ziet ze niet veel in. ‘Het is gebeurd. Wat heeft het voor zin er nog mee bezig te zijn?’ zegt ze en perst haar lippen op elkaar. Gedecideerd strijkt ze een servet glad.

Haar uitspraak intrigeert mij. De therapeut in mij denkt geboeid ‘wow, maar nu ben je er alsnóg elke dag mee bezig.’ Ik wil haar met oprechte interesse vragen ‘hoe denk je dat deze episode zich uit je leven terug zal trekken?’ Maar het gesprek gaat door naar andere onderwerpen. Het is een gezellige lunch met een bekende, geen therapiesessie.

De misvatting

‘Hoe minder aandacht je iets geeft, hoe sneller het zich terugtrekt’: als het op emoties aankomt is deze uitspraak een misvatting die ons jaren het bos in kan sturen en je ondertussen doet geloven dat je goed bezig bent.

‘Het vermijden, onderdrukken of ontkennen van emoties is een vorm van zelfbedrog die zich altijd wreekt’ zegt Mia Leijssen, auteur en psychotherapeut. Wreken, echt?? Hier heeft het mee te maken: weggedrukte emoties zijn als een bal die je in het zwembad onder water probeert te verstoppen. Hij blijft zoeken naar een uitweg en dat merk je: rondmalende gedachten, eindeloze zelfconversaties, gevoel van een schaduwwolk die altijd ergens in je buurt hangt.

Hoe dan wel?

De verlossende aanpak? Mia zegt daarover: ‘De enige gezonde optie bestaat erin de emotie opnieuw naar de oppervlakte te laten komen, haar te leren kennen, haar toe te eigenen en te integreren.’ In mijn praktijk zie ik de resultaten van deze weg voor mijn ogen tot leven komen. Mensen nemen die stap en telkens kijk ik met verbazing en ontzag naar de verandering die het in hen teweeg brengt: opluchting, een gevoel van bevrijding, nieuwe energie die voelbaar wordt.

En weet je wat het mooie is? Die energie stroomt niet langer weg naar het onder water houden van de bal. Hij komt vrij! Om eindelijk weer te benutten voor dingen die je belangrijk vind, waar je voldoening in vind, waar je in bijdraagt.

Blijvende verandering

Omdat ik het verschil zo duidelijk zie wil ik zeggen: geef jezelf een eerlijke kans. Stop met jezelf het verhaal te vertellen dat het nou eenmaal gebeurd is, of dat het zo erg niet is. Iets komt juist omhoog omdát het jou heeft geraakt. Een tijdje hulp inschakelen is vaak een veel kortere route dan blijven voortmodderen in het gladstrijk-bos. Vraagt moed, maar brengt bevrijding.

——

Herken je je hierin? Schroom niet en maak een afspraak. Bij mij of iemand anders, allebei goed. Maar doe het voordat je je weer bedenkt.

 

https://www.petit-therapie.nl/contact/

3 zinloze dingen in therapie, die toch veel voor je doen

Door Nelleke | 21 december 2020

‘Hier schiet ik dus niks mee op’ hoorde ik mezelf denken. Ik zuchtte en volgde nog maar eens met mijn vinger het stoffen ruitpatroon op het bankje bij mijn therapeut.Ze zweeg. Ze had me een vraag gesteld en pfff, ik wist er gewoon geen antwoord op. Ik was jongvolwassen, halverwege de twintig en had geen…

eenzaamheid

Onverklaarbare eenzaamheid. Wat moet je ermee?

Door Nelleke | 26 juli 2021

Ik voel me eenzaam, waarom? De ironie van een ondefinieerbaar gevoel van eenzaamheid is dat je niet goed kunt genieten van datgene wat naar verwachting je eenzaamheid zou kunnen reduceren: het contact met de mensen om je heen. Je zou toch denken dat daar de oplossing ligt? Frustrerend. Dus, als de contacten die je hebt…

Therapie in tijden van Corona

Door Nelleke | 18 maart 2020

Corona wijziging: therapie gesprekken vinden nu plaats wandelend in het bos. En via Skype. Even wennen maar zeker helpend om het therapieproces te laten doorgaan.