Praten helpt om te ontwarren

praten is ontwarren

Praten helpt om te ontwarren.

Ik vind dit een sprekend beeld over hoe praten in therapie werkt. Je mag je verhaal vertellen aan iemand met wie je geen rekening hoeft te houden. Je wordt gehoord en het gekke is, dan ga je ook naar je zelf luisteren: je hoort wat de essentie is van die kluwen in je hoofd.

 

En weet je, ook als je best weet wie je bent en goed functioneert in je baan, gezin, omgeving, kan je hoofd toch volstromen met malende gedachten. Zodanig dat het vermoeiend wordt, je je tobberig voelt en de kleur uit je wegtrekt. Juist als we een vaststaand leven hebben lijkt er weinig ruimte om even afstand te nemen om onze innerlijke vraagstukken op te lossen. We hebben immers de kaders van ons leven al bepaald? Door het (ogenschijnlijk) ontbreken van speelruimte kunnen we niet meer goed nadenken of überhaupt voelen wat we in ons hart zouden willen. Die luxe kunnen we ons niet permitteren, toch?

 

Tijdens mijn opleiding heb ik wel eens (lichtelijk wanhopig) geroepen tegen mijn docent die dit principe aan ons uitlegde ‘ja maar, ik hou van reizen, ik kan mijn gezin toch niet zomaar in de steek laten??’ Haar antwoord heeft veel bij me teweeg gebracht. Ze zei: ‘Natuurlijk heb je verantwoordelijkheden. Maar kijk binnen de kaders van je leven naar hoe je vorm kunt geven aan je verlangen.’ Dat bracht beweging in mijn denken! Een mini therapiesessie eigenlijk. Iets wat trouwens oa heeft geresulteerd in ons gezinsavontuur tussen de schapen ? afgelopen zomer.

 

Therapie is een plek om je gedachten te ordenen en om gehoord te worden, zodat je jezelf weer helder kunt horen.

 

Tekening komt van @anxiety_wellbeing op Instagram

onzekerheid

Zo kom je van je onzekerheid af, ook al denk je: onmogelijk

Door Nelleke | 27 februari 2021

Ik stond bij de groenteafdeling te twijfelen over mijn avondmaaltijd. Het was rustig in de winkel. Bij de kassa’s hoorde ik de kassières gniffelen en het eerste wat ik dacht was: ze lachen over mij.Een bekend gevoel van onzekerheid trok door me heen en het lukte me nog minder om te bepalen wat ik die…

Een ontdekkingsreis begint soms met een goede vraag.

Door Nelleke | 25 november 2019

Ik las ergens deze zin: ‘In the word question, there is a beautiful word – quest’. Dat vind ik mooi gevonden. Een vraag als startpunt van een quest, een speurtocht naar het antwoord.⠀⠀ Het was zo’n type vraag die mijn therapeut mij destijds stelde. Ik wist hem niet te beantwoorden. Sterker nog, ik begreep hem…

eenzaamheid

Onverklaarbare eenzaamheid. Wat moet je ermee?

Door Nelleke | 26 juli 2021

Ik voel me eenzaam, waarom? De ironie van een ondefinieerbaar gevoel van eenzaamheid is dat je niet goed kunt genieten van datgene wat naar verwachting je eenzaamheid zou kunnen reduceren: het contact met de mensen om je heen. Je zou toch denken dat daar de oplossing ligt? Frustrerend. Dus, als de contacten die je hebt…