3 zinloze dingen in therapie, die toch veel voor je doen

Wat heeft therapie voor zin 3 (1)

‘Hier schiet ik dus niks mee op’ hoorde ik mezelf denken. Ik zuchtte en volgde nog maar eens met mijn vinger het stoffen ruitpatroon op het bankje bij mijn therapeut.
Ze zweeg. Ze had me een vraag gesteld en pfff, ik wist er gewoon geen antwoord op. Ik was jongvolwassen, halverwege de twintig en had geen idee hoe ik over bepaalde dingen dacht. Wat ik wel wist was hoe ik me voelde: gedeprimeerd en onzeker.

‘Wat heeft therapie voor zin?’ is een gevoel wat veel mensen bekruipt die een therapeut bezoeken. Toch gebeurt er op zo’n moment heel veel, zonder dat de cliënt het doorheeft. In deze blog lees je daarom 3 dingen die een therapeut doet waarvan je denkt dat ze geen zin hebben – en die toch veel voor je doen.

Een therapeut luistert (en geeft geen adviezen)

Het werk van een therapeut bestaat voor een groot deel uit luisteren. Niet zomaar een beetje voor de vuist weg, maar het gaat om geconcentreerd, opmerkzaam en geïnteresseerd luisteren. Waarom is dat zinvol?
Voor iemand die emotioneel lijdt is het als eerste belangrijk om zich werkelijk gehoord te voelen, dat schept een veilige setting.

Maar er is meer. Als je vastzit in een probleem dan is het voor jezelf lastig te ontdekken hoe je onbewust weg beweegt bij de oplossing ervan. Voortploeteren terwijl je gehinderd wordt door iets wat je zelf doet maar niet doorhebt, dat ondermijnt en put je uit. Toch kan ons dat zomaar jaren op dezelfde plek houden. Daarom luistert en kijkt een therapeut goed naar je en legt daar de vinger op. Zij helpt je het te zien.

Een therapeut stelt vragen

Therapie is voor 80% bezig zijn met bewustwording en voor 20% werken aan verandering. Daarom stelt een therapeut je bewustwordingsvragen zoals: ‘Hoe was dat voor jou?’, ‘Wat voel je daarbij?’ en ‘Wat vind jij daarvan?’ In eerste instantie is dat vermoeiend, tenminste, dat vond ik destijds wel. Hoe vaak ik in het begin niet dacht ‘Wat heb ik hieraan?’ en ‘Geef me nou eens advies.’ Maar het is de weg naar bewustwording en herstel. Daar kom je niet zo makkelijk bij aan in de drukte van alledag. Of je komt er niet aan toe omdat je patroon is dat je staat afgestemd op anderen.

Dit leren bewust te worden van jezelf dient nog een extra doel: de therapeut helpt jou hiermee een vaardigheid te ontwikkelen: contact maken met jezelf, ontdekken wat je voelt, vind, ervaart en dat serieus te nemen. Dat geeft je het stuur in handen om je leven te kunnen vormgeven vanuit jezelf. Ook straks na therapie.

Een therapeut geeft erkenning

Een therapeut geeft erkenning aan wat je hebt meegemaakt.  ‘Wat moet dat moeilijk voor je zijn geweest’. Op het eerste gezicht kan dat zomaar wrevel oproepen. Maar wij mensen hebben vaak de neiging om te bagatelliseren of te relativeren hoe iets voor ons was. Zo houden we ons staande, ander opties kennen we misschien niet eens. Ondertussen is het ons wel overkomen en zit de emotie erover weggestopt in ons lichaam. En het schadelijke is, emoties die niet beleefd zijn maar die zijn ontweken zorgen vaak voor onrust en stress waarvan we niet begrijpen dat we ze hebben.

Oprechte erkenning van een geïnteresseerde gesprekspartner kan zomaar de deur openen naar opgekropte emoties. Het brengt een gevoelsbeweging op gang die lang is onderdrukt. Als je eindelijk aankomt bij het beleven van oude pijnlijke situaties brengt dat een diepgevoelde rust. Daarmee verdwijnt er veel stress uit je lijf.

Geef mij een pil!

Ik wilde destijds dolgraag adviezen, of beter nog, een pil die alles in één klap zou oplossen. Maar in plaats daarvan kreeg ik vragen, een empathisch luisterend oor en erkenning. Lastig vond ik dat in het begin, maar voor de lange termijn was het heilzaam: ik moest op zoek naar het antwoord op de vraag: wat is voor mij belangrijk?  En omdat mijn therapeut mij daar steeds weer naar vroeg ontdekte ik iets wezenlijks: ik ben van belang. En dat was ten diepste wat ik nodig had om te ontdekken.

Bah therapie

Roept het idee van therapie weerstand bij je op? Dat is begrijpelijk. Bij iemand aanschuiven die je geen adviezen geeft maar naar je luistert, vragen stelt en erkenning geeft, het lijkt zo makkelijk en daarom voelt het misschien zinloos of stom.
Toch gebeurt er veel meer dan je denkt in dat proces. Je ontdekt wat er werkelijk in je leeft en daarmee kom je los van je patroon om je voortdurend af te stemmen op anderen. En dat is fijn hoor, dat maakt een groot verschil.

Mensen beschrijven het als een gevoel van vrijheid, eindelijk kunnen ademen, ruimte voelen om ontspannen zichzelf te zijn en eindelijk weer kunnen genieten, omdat ze gaandeweg bevrijdt zijn geraakt van hun angst, schuldgevoel of schaamte. Therapie maakt dus ongemerkt het leven een stuk fijner.

Meer over therapie

Wil je vaker lezen over wat therapie te bieden heeft? Ik schrijf er regelmatig over. Geef je hier op als je via je mailbox mijn artikelen wilt ontvangen.

Wil je mijn blogs ontvangen?

Maandelijks schrijf ik over dingen op psychologisch vlak. Altijd laagdrempelig en bedoeld om de deur van mijn praktijkkamer voor je open te zetten. Schrijf je nu in voor een inkijkje in therapie.

!

!

Stuur maar door! Something went wrong. Please check your entries and try again.

Therapie in tijden van Corona

Door Nelleke | 18 maart 2020

Corona wijziging: therapie gesprekken vinden nu plaats wandelend in het bos. En via Skype. Even wennen maar zeker helpend om het therapieproces te laten doorgaan.

niet kunnen stoppen

Niet kunnen stoppen met gedrag waar je onder lijdt. Hoe kan dat en wat te doen?

Door Nelleke | 25 mei 2021

‘Ik wil wel anders maar ik kan het gewoon niet.’ Tessa kijkt naar de regenwolken buiten het praktijkraam. ‘Als me gevraagd wordt om te helpen of een extra dienst te draaien, zeg ik meteen ‘ja’. Terwijl ik er steeds minder energie voor heb.’ Ze roert in haar thee. ‘Ik weet wel dat ik het niet…

eenzaamheid

Onverklaarbare eenzaamheid. Wat moet je ermee?

Door Nelleke | 26 juli 2021

Ik voel me eenzaam, waarom? De ironie van een ondefinieerbaar gevoel van eenzaamheid is dat je niet goed kunt genieten van datgene wat naar verwachting je eenzaamheid zou kunnen reduceren: het contact met de mensen om je heen. Je zou toch denken dat daar de oplossing ligt? Frustrerend. Dus, als de contacten die je hebt…