Grenzen maken gelukkig: 3 tips om je grenzen in beeld te krijgen

grenzen stellen 2

Ik heb er zelf jarenlang mee geworsteld en ook mijn cliënten stoeien ermee: grenzen aangeven. Innerlijke grenzen gaan simpelweg over voelen wat je wel of niet wilt (of kunt) en daar trouw naar opleven. Het andere aspect ervan is: ze communiceren wanneer anderen iets van je vragen.

Negeer je deze persoonlijke richtlijnen van jezelf steeds weer, dan wordt je een speelbal van de behoeften van anderen. Je leeft dan tegen jezelf in, en vaak merk je na een tijd frustratie. Je loopt vast en dat is zowel onbevredigend als uitputtend.

Hoe begin je met grenzen aangeven?

Hoe kom je hieruit los? Door dit te doen: ontwikkel de vaardigheid om te communiceren over je grenzen. Maar om dat te kunnen, moet er eerst iets anders gebeuren. Namelijk in beeld krijgen waar jouw innerlijke grenzen liggen. Want die bedenk je niet, die zijn er. In dit blogartikel leg ik je er meer over uit.

Een voorbeeld uit mijn eigen leven is dat ik graag de bejaarde dames uit mijn kerk bezoek. Het past bij mijn innerlijke voorkeur. Ik hou van het luisteren naar hun verhalen en het stellen van verdiepende vragen zodat het contact opbloeit. Ze vinden het fijn dat ik kom. Maar ik weet en voel dat ik geen doener ben. De klusjes in het leven van deze dames ga ik niet doen. Daar ligt mijn innerlijke grens, een aanwijzing in mezelf die ik honoreer. Zo heb ik op de lange termijn de energie en enthousiasme om dit te blijven doen. Voel je de begrenzing? 

Hoe weet je waar je eigen grenzen liggen?

Om te weten waar jouw grens ligt, moet je gaan voelen en dat gevoel serieus nemen. Daar is tijd en rust voor nodig. Let op; een belangrijke dwarsbomer is je ratio. Die is heus zinvol, maar hij is ook dominant en komt met eindeloze redenaties. Dat is niet helpend en trekt je weg bij het voelen van je innerlijke grens. Leg die dus maar even op een denkbeeldige plank in een mandje.

Stel, er wordt je gevraagd om in een commissie plaats te nemen. Bedenk zelf maar even wat voor een. Een goed moment om wat verkennend grenzen werk te doen!

Tip 1: Ga zitten met een kopje thee. Zet je voeten op de grond. Leg je handen in je schoot en haal een paar keer bewust en rustig adem. Bedenk: ik ga nu voelen. Komt er een redenering op, geeft niks, maar leg hem weg in het mandje. Maak ruimte voor voelen, helemaal los van de ratio.

Tip 2: Stel jezelf de vraag: word ik hier blij van?
Hoe voel ik mezelf als ik denk aan dit commissiewerk? Voel ik me energiek, rustig, nieuwsgierig worden. Of eerder zwaar, huilerig of gefrustreerd? (De redenering ‘iemand moet het doen’ is nu even niet aan de orde (mandje!). Ga terug naar: wat voel ikzelf erover? Neem hiervoor de tijd en neem je waarneming serieus.

Tip 3: Richt je aandacht op je lichaam. Leg je hand op je hart of rustig op je buik. Scan door je lijf als met een zaklamp: wat ervaar ik als ik denk aan het werk voor deze commissie?
Voel ik blije bubbels in mijn buik, rek ik me uit, opent mijn hart zich, voel ik een lach om mijn mond? Of begin ik te gapen, krijg ik rode vlekken, voel ik een zwaarte op mijn schouders, beginnen mijn darmen te rommelen, stokt mijn ademhaling?

Als het goed is, ben je er nu wel uit. Je hebt tijd en aandacht gegeven aan het ontdekken van wat je wil. Draag dat eens een paar dagen met je mee. Zo raak je vertrouwd met je eigenheid. Je ratio mag er later best bij komen maar alleen in de juiste proportie: jij zit aan het stuur.

Er was een tijd in mijn leven waarin ik me in allerlei bochten wrong bij keuzes die ik dacht te moeten maken. Zo begon ik bij een baan waarvan mijn buik van tevoren al zei: dit vind ik geen fijne plek. Mijn ratio wist me toch te overtuigen. Ik ging er werken en kwam uitgeput thuis. Steeds weer. Maar ik durfde het niet aan te geven of weg te gaan.
Pas jaren later leerde ik door therapie en mijn opleidingen te vertrouwen op mijn buikgevoel. En ik leerde taal te ontwikkelen om te begrenzen: Dank voor dit aanbod, maar mijn voorkeur gaat uit naar ander werk.

Loskomen

Als mensen zeggen ‘ik loop vast’, dan is een onderdeel daarvan bijna altijd dat ze niet goed hebben leren begrenzen. Ontwikkel die tool en je kunt met respect en kracht sturen, zowel in je keuzes als in je communicatie erover.

In dit artikel heb je geleerd hoe je in contact kunt komen met waar die grens in jou ligt. Een tweede is om je grenzen te communiceren. Wil je hier meer mee gaan doen dan heb ik een sheet voor je gemaakt met 25 begrenzende zinnen die je hiervoor kunt benutten. Klik hier.
.Vaker uitleg krijgen?
Wil je vaker uitleg krijgen hoe om te gaan met grenzen en andere dingen die helpen om je psychisch gezond te voelen? Op deze site vind je allerlei blogs die je kunt lezen.  Of schrijf je hier in op mijn mails, dan ontvang je ze automatisch in je mailbox.

Volgen op social media kan via: FacebookLinkedInInstagram

 

 

Waarom gebeurt er zo weinig?

Door Nelleke | 13 september 2019

Als je bezig bent met innerlijk groeiwerk, zoals bv in therapie heb je soms het gevoel dat t allemaal niet opschiet. De eerste stappen brengen vaak snel verschil maar op een bepaald moment lijkt de voortgang te stagneren. Toch gebeurt er juist dan eigenlijk heel veel, alleen de resultaten zijn nog niet zichtbaar. De vioolplant…

Wat nam ik mee ná therapie?

Door Nelleke | 2 september 2019

Eerder vertelde ik over mijn therapie-ervaringen. Wat vind ik nou het meest bruikbare wat ik meenam ná therapie? Dat zijn meerdere dingen maar nummer één op mijn lijstje is: ontwijken van vervelende gevoelens is geen dagtaak meer.   Ik kan me nog goed herinneren dat ik destijds aan mijn therapeut vroeg: ik voel me telkens…

Het is nou eenmaal gebeurd

Door Nelleke | 11 juni 2020

‘Ach, het is nou eenmaal gebeurd.’ De vrouw die tegenover me zit tijdens een gezellige lunch schudt haar probleem met een schouderbeweging van zich af.  Nog dagelijks is ze bezig met een episode uit haar leven, vertelt ze me. Het popt omhoog in haar gedachten, kruipt haar gevoel binnen, overschaduwt de leuke dingen. Toch, erover…