Triggerblad

Als je getriggerd wordt, oordeel jezelf dan niet, maar neem tijd en ruimte om in kaart te brengen wat er met je gebeurt. Zo kun je helen en nemen je triggers steeds meer af in intensiteit.

 

Dit gebeurde er:   (Bv. Ik kwam een bekende tegen op straat en die groette me niet)

 

  

Deze gevoelens komen nu naar boven:
(Ik voel diepe schaamte opkomen. En verdriet. Het is een gevoel wat ik voel in mijn middenrif. Het beneemt me de adem en mijn hoofd voel ik warm worden). 

 

 

Dit is wat ik nu denk (nav wat er gebeurde):
(Zie je wel, ik ben ook onbelangrijk. Wat ik ook doe, ik wordt niet gezien. Ik ben onzichtbaar. Zal dat ooit veranderen?) 

 

 

 

Dit is wat ik nu doe (in reactie op wat er gebeurde):
(Ik zoek bevestiging bij een vriendin dat ik wel de moeite waard ben. Ik vertel aan mn partner hoe stom en arrogant die bekende wel niet is. Ik kruip weg in mn cocon en voel me steeds kleiner worden. Ik groet mensen niet meer op straat. Ik blijf binnen. Ik zeg een feestje af.)

 


 

Dit is wat er eigenlijk geraakt werd (eerdere situatie):
(Ik ben op de lagere school verlaten door de vriend/vriendin die voor mij belangrijk was. Ik realiseerde het me toen niet maar het heeft me diep geraakt. Wat ik ook deed, in mijn gezin van vroeger was ik de onzichtbare. Het gaf me een machteloos gevoel en ik voelde me niet gezien terwijl ik daar veel behoefte aan had.) 

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------

 

Let op: Op een trigger kun je op twee manieren reageren:

A) (Valkuil) Proberen de inhoudelijke boodschap te weerleggen: “Ik ga nu alles op alles zetten om te laten zien dat ik wel wat waard ben.” “Ik ga deze persoon voortaan negeren.” Kortom: heel erg hard je best doen om het tegendeel te bewijzen van de oude boodschap die je voelt. (maw. vechten, vluchten of verstijven)

B) (Groeiweg) Het aangrijpen om oude pijnlijke emoties te verwerken
Het is begrijpelijk dat manier A aanlokkelijk lijkt. Maar het houdt je in een scriptmatige, vicieuze cirkel, waarin je steeds weer tegen dezelfde dingen aanloopt en er steeds hetzelfde op blijft reageren. Dit kost steeds veel onrust en energie.

Manier B doet het meest recht aan datgene wat je eerder hebt meegemaakt en wat pijnlijk of angstig voor je is geweest, maar waar je destijds niet de steun, zorg en aandacht voor kreeg die je nodig had.
Daar zelf die zorg aan jezelf te geven, zal je van binnenuit helen. Dat brengt innerlijke rust en evenwichtigheid.


Meer lezen over hoe je oude gebeurtenissen en bijbehorende pijn verwerkt?
Lees daarover in mijn blogartikelen meer:

https://www.petit-therapie.nl/voelen-niet-soft-wel-heilzaam/

https://www.petit-therapie.nl/onverklaarbare-eenzaamheid/

 

 

 

Gesprek in Ierland
bloemknop3
Logobloemknop
bloemknop4
bloemknop2