Blog: Zelf je issue oplossen of hulp inroepen?

friendship-600x400

Tussen de boeken in de boekhandel viel mij een prachtig vormgegeven boek op. Geluk en vriendschappen stond er op de voorkant. Het stond vol tips over hoe je vriendschappen maakt en hoe je een goede vriend kunt zijn. Een leuk en behulpzaam boek, want de een heeft vaardig sociaal gedrag van nature meegekregen, toch is het lang niet voor iedereen gesneden koek. Tot zover niks mis mee.

Maar hoe zit het als je toegewijd tips opvolgt maar het brengt niet waar je op hoopt? Wat ligt daar aan ten grondslag? Is er dan iets met je aan de hand, en hoe dan verder?

Om bij het thema ‘vriendschap’ te blijven: als het ondanks het opvolgen van tips niet soepel draait en het maken van betekenisvolle vriendschappen hapert, dan is het de moeite waard eens in te zoomen op dat specifieke gebied: Wat heb ik meegemaakt in het verleden dat wellicht ongemerkt invloed heeft op hoe ik vandaag de dag doe en denk? Wat zijn mijn gedachten over hoe ik functioneer op sociaal terrein? Wat zijn mijn verwachtingen? Waar verlang ik naar? Waardoor ga ik op ‘uit’?

 

Twee sporen
Met deze vragen kun je goed zelf aan de slag, soms is het effectiever om dat met een hulpverlener te doen. Een begrijpelijke vraag is: hoe kies je nou tussen deze twee sporen? Wanneer zelf doen en wanneer hulp erbij vragen? Hieronder ga ik dieper in op deze twee opties.

 

Zelf aan de slag
Wanneer je zelf verder wilt komen dan helpt het om een periode gerichte aandacht te schenken aan dit specifieke issue. Baken het af in een tijdsframe; een half jaar is dit het thema waarin ik wil groeien (bijvoorbeeld het thema ‘vriendschappen’). Lees een boek over het onderwerp, koop een schrift om dagelijks in te schrijven, stel jezelf al schrijvende vragen en luister aandachtig naar datgene wat boven komt. Schrijf het op.

Pas wanneer je de tijd neemt geeft je hart soms informatie vrij die belangrijk is. Dus eigenlijk: ga in gesprek met jezelf en luister.

Ga daarnaast in gesprek met mensen die je op dit vlak goed ziet functioneren en vraag hen: hoe doe je dat? Kies een paar betrouwbare mensen en wees open over je worsteling, je zult misschien ontdekken dat je hier niet alleen in staat. Hoe je het ook invult, neem jezelf en je verlangen serieus en reserveer tijd voor je groeipad.
Na zo’n periode heb je een kostbaar document (het schrift), ben je (waarschijnlijk met vallen en opstaan, maar dat is volkomen normaal) gegroeid en heb je geleerd contact te maken met jezelf. Iets wat sowieso een vereiste is voor het goed contact maken met anderen.

 

Met een hulpverlener aan de slag
Kom je zelf toch onvoldoende tot de gewenste situatie dan kan investeren in een periode van therapie (of coaching) effectief zijn: de therapeut helpt je om goed te luisteren naar jezelf. Zijn vragen zetten je stil, terwijl je hem antwoord vertel je het gek genoeg ook aan jezelf.

Een therapeut helpt je om de vaste tred van je gewoonlijke gedachtespinsels over het onderwerp te doorbreken.

Gaandeweg wordt je je bewust van dat wat er ongemerkt in je leeft en dat geeft een hernieuwd startpunt om te kiezen: klopt het eigenlijk wel wat ik denk en dus voel? Datgene wat nu tevoorschijn is gekomen, kan ik daar wat mee zodat ik er lichter in kom te staan?

Een hulpverlener is ook een hulpbron die je helpt om oude pijn serieus te nemen, iets wat vaak een blokkade is om gezond te functioneren in het hier en nu. Dat is een lastige, want we willen niet dat oude pijn nog invloed heeft. Toch, erdoorheen werken levert ongekend veel op en blijkt vaak echt haalbaar.
Een therapeut is een mede-reisgenoot die je bemoedigt en wijst op de groei die je doormaakt, ook wanneer je een terugval hebt. Na een periode therapie heb je een duidelijker beeld van jezelf en weet je welke vaardigheden nog extra aandacht nodig hebben om te ontwikkelen.

 

Persoonlijke keuze
De afweging is: kom ik zelf tot voldoende tijd en rust om dit groeipad gedegen te bewandelen of blijft het issue zich in mijn leven voortslepen op een manier waar ik last van heb?

Er is hoe dan ook hoop op groei en verandering, als je maar begint met een stap te zetten: geef aandacht aan dat wat niet lekker loopt. Zelf of met hulp uit je omgeving of een hulpverlener, zo werk je aan de kwaliteit van je leven en relaties. Het kan een heel nieuwe impuls brengen waardoor je een fijner leven krijgt en je in staat blijkt tot meer dan je zelf had gedacht.

 

Waarom huilen goed voor je is

Door Nelleke | 18 november 2020

Ik had vroeger een vriendin die haar tranen heel hard wegwreef als ze opwelden. Ik was in die jaren veel met uiterlijk bezig dus ik zag dat met afgrijzen aan. ‘Meis, je arme huid! Niet doen, het is zo’n tere huid!’ Nu reageer ik anders, dat begrijp je. Het was niet echt een reactie die…

niet kunnen stoppen

Niet kunnen stoppen met gedrag waar je onder lijdt. Hoe kan dat en wat te doen?

Door Nelleke | 25 mei 2021

‘Ik wil wel anders maar ik kan het gewoon niet.’ Tessa kijkt naar de regenwolken buiten het praktijkraam. ‘Als me gevraagd wordt om te helpen of een extra dienst te draaien, zeg ik meteen ‘ja’. Terwijl ik er steeds minder energie voor heb.’ Ze roert in haar thee. ‘Ik weet wel dat ik het niet…

Waarom erger ik me toch zo groen en geel?

Door Nelleke | 24 augustus 2020

‘Waarom erger ik me toch zo groen en geel?’ vroeg ik me peinzend af tijdens een joggend ochtendrondje op mijn fijne vakantieadres. De krekels gaven geen antwoord, tenminste, ze gaven wel antwoord, maar niet op een manier die ik kon verstaan.