‘Het blijft aan me knagen. Ik begrijp niet waarom.’

knagen

Ken je dat, dat je al dagen of weken met een voorval bezig bent waarvan je zelf niet snapt dat het telkens weer omhoog komt?! Mij gebeurt het regelmatig. ‘Hup weg d’r mee’ zeg ik tegen mezelf. Maar ondertussen praat ik er hardop over in de auto, tijdens een koffiemoment of onder de afwas . Gek genoeg lijkt ook relativeren geen afdoende effect te hebben. Wat maakt nou eigenlijk dat iets aan je blijft knagen?


Knagen? Je hebt een hoofdader geraakt

Als iets blijft zeuren heeft dat schijnbaar kleine voorval vaak een hoofdader geraakt, een groter thema in ons leven: een al langer bestaande pijn, irritatie, verlies, teleurstelling of verlangen. Het is een signaal dat iets nog niet af is, het heeft nog aandacht nodig.

 

Meestal hebben we er als mens maar een paar; bredere hoofdthema’s in ons leven. Voorbeeld: Stel, je hebt jonge, pijnlijke ervaringen met vriendschappen die niet afdoende konden worden verwerkt, dan kan ‘vriendschappen’ zo’n levensthema worden. Telkens als er op dat vlak iets kleins gebeurt kan je dat wekenlang blijven bezighouden. Vervelend toch? Ja zeker, maar er is hoop!


Een kans voor herstel

Het goede nieuws; als volwassenen kunnen we onszelf coachen om pijnlijke stukken alsnog te verwerken, met terugwerkende kracht! Dat levert ongekend veel op. Ik zie thema’s slinken, bij mezelf en bij cliënten, iedere keer dat we zo’n signaal benutten om iets van ons bredere issue gezond te doorleven. Zo’n levensthema is net een ballon, telkens gaat er wat lucht uit, de spanning neemt af. Tot de dag komt…yes! dat de ballon is opgelost. Mensen zeggen wel: ik kon het niet loslaten, maar uiteindelijk heeft het míj losgelaten.

 

Wat te doen

“Ja mooi, maar hoe gaat dat dan, iets ‘gezond doorleven‘?” In latere blogs meer daarover! Het begint in ieder geval met zeggen: he, hallo incident, bij welk thema in mijn leven zou jij kunnen horen?

 

 


Meer lezen over psychologie en over wat je in therapie doet? Ik schrijf er regelmatig over. Geef je hier op als je mijn artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Meelezen via social media kan ook: Facebook, Instagram, Linked-In.

Het is nou eenmaal gebeurd

Door Nelleke | 11 juni 2020

‘Ach, het is nou eenmaal gebeurd.’ De vrouw die tegenover me zit tijdens een gezellige lunch schudt haar probleem met een schouderbeweging van zich af.  Nog dagelijks is ze bezig met een episode uit haar leven, vertelt ze me. Het popt omhoog in haar gedachten, kruipt haar gevoel binnen, overschaduwt de leuke dingen. Toch, erover…

Wat nam ik mee ná therapie?

Door Nelleke | 2 september 2019

Eerder vertelde ik over mijn therapie-ervaringen. Wat vind ik nou het meest bruikbare wat ik meenam ná therapie? Dat zijn meerdere dingen maar nummer één op mijn lijstje is: ontwijken van vervelende gevoelens is geen dagtaak meer.   Ik kan me nog goed herinneren dat ik destijds aan mijn therapeut vroeg: ik voel me telkens…

Praten helpt om te ontwarren

Door Nelleke | 10 oktober 2019

Praten helpt om te ontwarren. Ik vind dit een sprekend beeld over hoe praten in therapie werkt. Je mag je verhaal vertellen aan iemand met wie je geen rekening hoeft te houden. Je wordt gehoord en het gekke is, dan ga je ook naar je zelf luisteren: je hoort wat de essentie is van die…