Avontuur tussen de schapen

avontuur tussen de schapen

Vaste lezers weten dat ik deze zomer snakte naar een avontuur.

Zo kwam het dat ik mezelf terugvond in een druipende regenbui met een rugzak op, middenin een mythisch grauw landschap aan de westkust van Ierland. Hoe avontuurlijk wil je het hebben? ? We hadden er al 18 km opzitten die dag en heel veel schapen ontmoet. Ik liep inmiddels half krom, had een blaar, was dit niet meer gewend, en net toen ik huilerig begon te denken ‘waarom wilde ik dit??’ brak de zon ineens door. Het landschap veranderde totaal! Het klinkt als een Ierse roman, maar echt: zwiepende scheuten zonnestralen joegen over de heuvels en veranderden alles in onwaarschijnlijk helder groen. Niet normaal zo prachtig. Het leek wel een voorstelling.

 

Nu sprak ik een paar dagen later een Ierse mevrouw bij de vvv. Ze zei, ‘tja, je hebt hier vier seizoenen op één dag.’ Een locale jongeman lachte: ‘Niet blij met het weer? Gewoon even tien minuten wachten.’

 

Het viel me op dat ik zelf ook nogal schommelde deze vakantie, maar dan in stemming. Ik vond het leuk, dan weer fantastisch (wanneer de zon doorbrak), dacht soms: wat doe ik hier?? Tot: ik doe dit niet langer!! (druipende regen, harde wind). En hup, weer terug naar: wat mooi om dit met elkaar te doen; zo ’s avonds een kaartje leggen in de pub, na een vermoeiende dag.

 

Ik probeerde – op zoek naar meer stabiliteit – lering te trekken uit de laconieke, aanvaardende houding van de Ieren ten opzichte van het weer. Maar de echte inspiratie kwam uit onverwachte hoek. Zo’n schaap, heb je die wel eens goed bekeken? Onverstoorbaar doen ze hun ding, los van welke omstandigheid dan ook. Onder stralende zon of in druipende regen, op misselijkmakend steile hellingen of in vlakke dalen, alleen of in een groep: stabiliteit alom. Af en toe lekker blaten, prima.

 

Kathleen had dat begrepen, hoe bijzonder die schapen zijn. Als weduwe op leeftijd en beheerder van een levendige b&b zwaaide ze ons op een ochtend uit en riep: ‘It will be very, very pretty dear!! You’ll see sheep! And more sheep!’ Daar hebben we nog lang lol om gehad. Prima tegenwicht voor het grillige weer die dag ?

 

Meer lezen over een inzicht dat ik in Ierland ontdekte? Je vind het hier.

 

Een ontdekkingsreis begint soms met een goede vraag.

Door Nelleke | 25 november 2019

Ik las ergens deze zin: ‘In the word question, there is a beautiful word – quest’. Dat vind ik mooi gevonden. Een vraag als startpunt van een quest, een speurtocht naar het antwoord.⠀⠀ Het was zo’n type vraag die mijn therapeut mij destijds stelde. Ik wist hem niet te beantwoorden. Sterker nog, ik begreep hem…

onzekerheid

Zo kom je van je onzekerheid af, ook al denk je: onmogelijk

Door Nelleke | 27 februari 2021

Ik stond bij de groenteafdeling te twijfelen over mijn avondmaaltijd. Het was rustig in de winkel. Bij de kassa’s hoorde ik de kassières gniffelen en het eerste wat ik dacht was: ze lachen over mij.Een bekend gevoel van onzekerheid trok door me heen en het lukte me nog minder om te bepalen wat ik die…

“Waar laad je van op?”

Door Nelleke | 5 november 2019

Ken je de Pickwickthee-vragen? In ons gezin doen we er weleens een rondje mee. Afgelopen week kwam de vraag langs: “Hoe laad jij jezelf op?” Mijn zoon peinsde wat en antwoordde: ik luister graag muziek. Ja, daar laad ik van op! Mooi en handig om van jezelf te weten. In deze blog vertel ik waarom…