Help jezelf compassievol door triggers heen

Triggers

Triggers, je kunt er zomaar door getroffen worden. Ook al zit je nog zo goed in je vel en ben je gegroeid tot een sterk en vrij mens, vroeg of laat gebeurd er iets en voel je: he, ik ben ineens danig van mijn stuk. Ineens voel ik me klein, of ik ben super boos, bozer dan ik zou verwachten. Hoe help je jezelf door triggers heen?

Het zijn moeilijke momenten en het kan aanvoelen alsof de groei waar je zo hard aan hebt gewerkt is verdwenen. Maar wees niet bang, dit hoort erbij. Het komt goed. Sterker nog, triggers kunnen je verder helpen.

 

Wat zijn triggers en hoe benut je ze voor je groeiproces?

Een trigger is een buitenproportionele emotionele reactie op iets wat gebeurt. Er gebeurt iets ogenschijnlijk kleins en ineens hou je hele conversaties met jezelf, popt het steeds op in je gedachten en pieken je gevoelens alle kanten op. Je denkt: Hoe kan het dat ik zo heftig reageer op iets wat niet in verhouding staat tot mijn reactie? Zo erg was het nou toch ook weer niet?

Er is een verklaring voor: je reageert zo omdat er iets diepers wordt geraakt. En daar zit gelijk de winst. Ik leg het je uit.

Iemand die je kent groet je nogal afgemeten op straat. In plaats van te denken ‘nou, die heeft blijkbaar z’n dag niet’ voel je allerlei emoties opkomen: afwijzing, paniek, angst. Je bent er de hele dag mee bezig.

Op zo’n moment is het belangrijk om te doorvoelen welke snaar er in je geraakt wordt. Maar, hierin kom je pas verder als je dat zonder oordeel doet en met vriendelijke interesse. Dan kan naar boven komen wat op een dieper niveau geraakt wordt.
Misschien wordt je angst getriggerd van ‘niet leuk genoeg zijn’, iets waar je vroeger al last van had op het schoolplein. Of de oude pijn van verlating wordt geraakt door de herinnering aan je beste vriendin die op school koos voor een ander meisje. Of je oude denkpatroon van ‘ik ben onzichtbaar’ wordt weer geraakt en je voelt weer die vertwijfeling die je in je jeugd had over jezelf.

Ondersteuning en compassie zijn de medicijnen

In contact komen met deze oude nog pijnlijke plekken in jezelf is goud waard. Waarom? Blijkbaar is het daar nog niet helemaal geheeld, dat vertelt jouw heftige emotie je. En verwondingen hebben zorg en aandacht nodig. Dus een trigger geeft je gelegenheid om te ontdekken waar de pijn in jou precies over gaat.

Vroeger ben je er alleen mee geweest. Nu kan je als volwassene de caretaker zijn van je jongere ik en zeggen: ik zie wat het jou toen heeft gekost, ik begrijp hoe moeilijk dat moet zijn geweest, ik laat jou er niet alleen mee, ik help je om het te verwerken.

Hoe doe je dat, verwerken?

Als je getriggerd wordt en je hebt in de gaten ‘he, dit gaat verder dan even van slag zijn, ik ben waarschijnlijk in een trigger terecht gekomen’, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen:

  • Geef jezelf begrip: dit is wat er nu gebeurt. Je bent van slag. Dat komt omdat je geraakt bent in iets wat diep voor je zit. Je ervaart nu iets van eerder wat niet is verwerkt maar wat veel pijn heeft gedaan (of wat angstig was).
  • Zeg geruststellende dingen tegen jezelf: Je bent erg geraakt. Doe maar even rustig aan. Dit gevoel is begrijpelijk en tijdelijk.
  • Neem wat meer ontspanning. Triggers kosten veel energie, je hebt dan maar halve kracht. Forceer jezelf niet om net zo druk bezig te zijn als je normaal zou doen. Geef jezelf wat ruimte en rust. Daardoor communiceer je naar je zelf: ik hoor je, ik ben er voor je. Dat is helend.
  • Stel belangrijke beslissingen uit tot de deining weer is afgenomen. Dit duurt tussen de paar uur en de paar dagen. Je merkt het wanneer je weer je oude zelf begint te worden en de trigger voorbij is.
  • Besteed tijd aan lichaamswerk. Lokaliseer waar je de heftige emotie voelt in je lichaam en leg er je hand op. Adem ernaar toe. Ademwerk kan heel goed helpen om je lichaam en zenuwstelsel (die ook herinneringen vasthoudt) te ontspannen op deze specifieke emoties.
  • Schrijf erover, zodat je in beeld krijgt waar het werkelijk over gaat. In het begin is het handig om steeds een trigger-blad in te vullen als je getriggerd wordt. Zo krijg je meer zicht op wat er gebeurt. Lees onderaan hoe je die kunt krijgen.

 

Hoe weet je dat het beter gaat? De ballon als metafoor

Steeds als je jezelf helpt om goed door een trigger-periode heen te komen, door te doorvoelen, door begrip naar jezelf toe uit te sperken, door ademwerk, door een triggerblad in te vullen, kom je een stukje verder in je herstel.

Hoe weet je nou dat het de goede kant opgaat? Je kunt het thema waarin de trigger je raakt zien als een op spanning staande ballon met een woord erop: vriendschap, eenzaamheid, onzichtbaarheid, ‘ik ben raar’, ‘ik ben anders’, ect. Iedere keer dat je jezelf helpend door de trigger begeleid, verwerk je er iets van en gaat er wat lucht uit de ballon, hij komt al wat minder op spanning te staan. Dat ziet er bijvoorbeeld zo uit:

.
Iemand die je kent groet je nogal afgemeten op straat. Je voelt inmiddels het bekende – maar steeds minder scherp wordende – steekje onzekerheid. Je weet: dit soort dingen hebben  impact op mij, want het refereert aan mijn gevoel van vroeger. Je zegt tegen jezelf: ‘Begrijpelijk want he, wat heb ik dat moeilijk gevonden. Ik ga straks even zitten met een kop thee en de poes op schoot. Ik doe het even rustig aan en voel wat er opkomt.’

 

Doing the work

Als je trouw het helende triggerwerk doet zul je ervaren dat de ballon steeds zachter wordt. En op een dag… voel je dat de ballon leeg is en van je af is gevallen. Dan triggert het onderwerp je niet meer. Dat is een fijn gevoel! Je bent er vrij van en kunt los van je oude ervaringen op situaties reageren. Dat voelt als vrijheid, een heerlijk gevoel.

Actief aan de slag met je triggers?

Wil je aan de slag met het triggerblad? Het is een mooie manier om je bewust te worden van wat je zo diep raakt. En het helpt je om te bepalen wat je nodig hebt om op zo’n moment werkelijk te herstellen (in plaats van het weg te redeneren of afleiding te zoeken). Klik hier voor het Triggerblad.

 

 


Vaker mijn blogs lezen?

Wil je meer lezen over therapie, psychologie en het verwerven van vrijheid? Ik schrijf er regelmatig over. Zoals in deze blog: “Zo kom je van je onzekerheid al denk je, onmogelijk.” 
Rechtstreeks mijn tips in je mailbox krijgen kan ook. Geef je dan hier op.

Volgen op social media kan via: FacebookLinkedInInstagram

Luisteren naar je lichaam helpt je om rust in je hoofd te brengen

Help, ik blijf maar denken! Hoe krijg ik weer rust in mijn hoofd?

Door Nelleke | 25 januari 2021

De zon schijnt naar binnen in mijn praktijkkamer. Er staan twee koppen thee op de tafel.
‘Waar heb je nou het meest last van, rondom je burn-out?’ vraag ik Simon. Hij vouwt zijn handen om zijn theekop.
‘Dat ik maar blijf denken. Ik blijf zoeken naar de vraag hoe het zover heeft kunnen komen.’

Een nieuw begin in de Provence: Petit therapie op social media!

Door Nelleke | 10 oktober 2019

Afgelopen week verbleef ik met mijn gezin in Zuid Frankrijk. Op onze vaste stek bij familie, naast een lief dorpje in de bergen in de buurt van Saint Tropez. Je zou zeggen, hoe heerlijk is dat?Maar ik heb vaak even tijd nodig om er mijn draai te vinden. De omgeving ademt rust uit, het is…

Waarom erger ik me toch zo groen en geel?

Door Nelleke | 24 augustus 2020

‘Waarom erger ik me toch zo groen en geel?’ vroeg ik me peinzend af tijdens een joggend ochtendrondje op mijn fijne vakantieadres. De krekels gaven geen antwoord, tenminste, ze gaven wel antwoord, maar niet op een manier die ik kon verstaan.