Zo kom je van je onzekerheid af, ook al denk je: onmogelijk

onzekerheid

Ik stond bij de groenteafdeling te twijfelen over mijn avondmaaltijd. Het was rustig in de winkel. Bij de kassa’s hoorde ik de kassières gniffelen en het eerste wat ik dacht was: ze lachen over mij.
Een bekend gevoel van onzekerheid trok door me heen en het lukte me nog minder om te bepalen wat ik die avond zou koken. Uiteindelijk trok ik een pizza uit de koeling en rekende af. Ik voelde me klein.

Onzekerheid, het is iets waar ik in mijn jonge jaren veel last van heb gehad. Tot de dag dat ik me realiseerde dat het effect had op zo’n beetje ieder aspect van mijn leven. Ik wilde ervan af. Maar wat te doen?

In dit blog beschrijf ik 3 stappen die je kunt zetten als je een begin wilt maken om van je onzekerheid af te komen. Het lijkt misschien onmogelijk maar er is wel degelijk een weg uit.

Stap 1. Breng je onzekerheid in kaart

Onzekerheid die voortkomt uit een negatief zelfbeeld voelt vaak als een onduidelijke brij: er is iets niet goed aan je, maar je weet nooit precies wat. Alle anderen lijken normaal maar bij jou is er iets wat afwijkt. Het verwarrende is, je kunt er niet goed de vinger opleggen. Die onduidelijkheid kan je jarenlang in zijn greep houden, want waar begin je?

Observeer

Een eerste stap om bezig te gaan met het ontzenuwen van je onzekerheid is dan ook: breng het in kaart. Stap uit de vaagheid en onderzoek wat het precies is waar je onzeker over bent. Dan ben je er niet langer passief aan overgeleverd. Komt het gevoel weer langs vliegen? Wees er alert op: grijp het uit de lucht, kijk wat het is, zoom erop in.

Onzekerheid kan zo mistig zijn, dat het ondefinieerbaar lijkt. Maar dat is het niet, het gaat over iets wat met jouw levensverhaal te maken heeft. Je bent iets over jezelf gaan geloven: breng dat in kaart. Werk aan het helder krijgen. Dat kun je doen door jezelf te observeren.

Stap 2. Ontdek de achtergrond van je onzekerheid

Datgene wat je ontdekt heeft ergens een achtergrond, een context. Door een stukje terug te lopen kun je daar zicht op krijgen. Iets heeft op jou veel indruk gemaakt in de jaren dat je opgroeide.

Misschien had je een perfectionistische ouder en heb je daaruit geconcludeerd dat je het niet goed kunt doen. Kwam je misschien in een groep op school terecht die niet aansloot bij wat werkte voor jou en ging je denken: ik ben anders en blijkbaar niet oké? Misschien heeft iemand een keer een negatieve uitspraak over je gedaan die je nu nog steeds voelt.

Datgene wat maakte dat je de conclusie trok dat je anders zou moeten zijn dan je bent is belangrijk om te ontdekken. Waarom? Omdat je dan iets gaat begrijpen over hoe je onzekerheid zich zo is gaan ontwikkelen.

Heb compassie met jezelf

Als je zo je eigen verhaal gaat begrijpen komt er ruimte om daar met compassie naar te kijken. Dat is een belangrijke stap; je bent niet meer steeds bezig ben met wat anderen van je vinden, je komt toe aan bezig zijn met wat je zelf vindt en voelt over jezelf.

Misschien voelt het kunstmatig maar let er op dat je daarin een vriendelijke, steunende houding aanneemt naar jezelf. Je komt immers in contact met de diepere pijn onder je onzekerheid.

Ben je weleens in het ziekenhuis geweest voor een behandeling? Het is een wereld van verschil als je een vriendelijke verpleegster treft die een sfeer van veiligheid en zorg creëert. Dat geeft steun, dan kun je de pijn veel beter aan. Zo kun je dat ook hierin voor jezelf doen.

Stap 3. Heroverweeg vanuit je volwassen perspectief

Geef jezelf eens alle ruimte om je eigen gedachten erover te formuleren. Door het voorwerk van de eerste twee stappen en in combinatie met een vriendelijke, geïnteresseerde houding naar jezelf is er inmiddels al wat meer ruimte ontstaan om dit te kunnen doen.

Er is meer

Het is niet alles wat er over te zeggen valt. Maar verhelderen waar je onzekerheid over gaat, ontdekken wat de context was waarin jij de negatieve boodschappen over jezelf hebt opgepikt, compassie hebben met het meisje of de jongen die je toen was en jezelf de kans geven te heroverwegen hoe jij inmiddels zelf denkt over wie je bent en hoe de anderen zijn, dat is een belangrijk begin. Dan beginnen er al zachtjes aan dingen te bewegen die voorheen muurvast leken te zitten. Dat is winst.

Hoe het verder ging met mij

Ik heb een lange weg afgelegd om mijn onzekerheid van me af te schudden. Omdat ik graag instructie en begeleiding wilde heb ik jarenlang de hulp van een therapeut ingeschakeld. Ik wilde een grondige verandering. Zo is mijn zelfbeeld hersteld geraakt. Dat is een feest hoor, om dat te voelen. Wat ik destijds dacht klopte: hoe je over jezelf denkt beïnvloed alle vlakken van je leven. Als ik nu in de supermarkt de kassières hoor lachen, denk ik glimlachend: wat een leuke sfeer hier!


Wil je werk maken van het overwinnen van onzekerheid?

Wil je werk maken van het overwinnen van je negatieve zelfbeeld en je onzekerheid? Ik schrijf er regelmatig over. Zo kom je er steeds wat meer over te weten. Schrijf je hier in, dan krijg je mijn tips rechtstreeks in je mailbox.

Volgen op social media kan ook: Facebook, LinkedIn, Instagram.

 

Nou, die therapie heeft ook niet veel geholpen.

Door Nelleke | 24 september 2019

Op een dag, jaren nadat ik trots een punt had gezet achter mijn periode van therapie, zat ik er tot mijn afgrijzen opnieuw. Ik bevond me alweer een tijdje in woelig water en had – na veel dralen – met frisse tegenzin een afspraak gemaakt. Ze heette Hananja, deze therapeut. Mijn weerstand was tastbaar, daar…

Het meest gehoorde begrip in therapie…

Door Nelleke | 17 december 2019

Vrijheid. ‘Ik wil graag vrij zijn’, hoor ik mensen in mijn praktijk vaak zeggen. ‘Wat bedoel je daarmee?’ vraag ik dan. ‘Dat ik vrij ben om écht mezelf te kunnen zijn.’ Het is een diepe wens van ons allemaal. Stel, je hoeft niet meer bezig te zijn met alles wat je moet, vooral: moet zijn.…

Praten helpt om te ontwarren

Door Nelleke | 10 oktober 2019

Praten helpt om te ontwarren. Ik vind dit een sprekend beeld over hoe praten in therapie werkt. Je mag je verhaal vertellen aan iemand met wie je geen rekening hoeft te houden. Je wordt gehoord en het gekke is, dan ga je ook naar je zelf luisteren: je hoort wat de essentie is van die…