Wat nam ik mee ná therapie?
Eerder vertelde ik over mijn therapie-ervaringen. Wat vind ik nou het meest bruikbare wat ik meenam ná therapie? Dat zijn meerdere dingen maar nummer één op mijn lijstje is: ontwijken van vervelende gevoelens is geen dagtaak meer.
Ik kan me nog goed herinneren dat ik destijds aan mijn therapeut vroeg: ik voel me telkens zo ellendig, wat moet ik daar nu mee? Ik verwachtte tips om mezelf af te leiden, om het allemaal te relativeren, misschien het advies om op een leuk hobbyclubje te gaan. Nou, haar antwoord onthutste me want ze zei: ‘ga het eens voelen, wat je voelt.’ Ik staarde haar nogal perplex aan. ‘Wordt het dan niet erger?’
Ze legde me uit dat ik me niet voor niets zo voelde, het had ergens grond. Wanneer ik zou gaan voelen zou ik de mogelijkheid hebben zicht daarop te krijgen.
De weken daarna begon ik enigszins sceptisch te schrijven wanneer ik me rot voelde. Ik ontdekte dat dit ‘doorvoelen’ een soort van beweging kent: eerst wordt de intensiteit van het nare gevoel sterker en denk je ‘ik had me hier nooit aan over moeten geven!!’ maar als je even volhoudt dan trekt die intensiteit weer weg. Het is als een golf die aan komt rollen en die ook weer verder trekt. Door vol te houden op de piek van de golf kun je in contact komen met wat er werkelijk speelt.
Wat een winst! Want zo kwam ik in contact met mijn binnenwereld en kwam ik erachter welke innerlijke zorg ik nou eigenlijk nodig had. Bleek veel efficiënter dan maar telkens afleiding te zoeken. Met als bonus; ik ontwikkelde de vaardigheid om te gaan met moeilijke gevoelens!
En hoewel ik nog regelmatig ontwijkgedrag vertoon hoor (Netflix, chocola) zie ik dat als nummer 1 waardevol bijproduct van therapie. Het geeft uiteindelijk het vertrouwen dat doorvoelen geen riskante onderneming is maar een prima haalbare route naar een lichter, vrijer leven.
Het meest gehoorde begrip in therapie…
Vrijheid. ‘Ik wil graag vrij zijn’, hoor ik mensen in mijn praktijk vaak zeggen. ‘Wat bedoel je daarmee?’ vraag ik dan. ‘Dat ik vrij ben om écht mezelf te kunnen zijn.’ Het is een diepe wens van ons allemaal. Stel, je hoeft niet meer bezig te zijn met alles wat je moet, vooral: moet zijn.…
Hiermee houd je een negatief zelfbeeld in stand. En een tip hoe dat te doorbreken.
‘Ik ben volgens mij niet helemaal goed’. verzuchtte Brigitte Kaandorp in een van haar conferences. De zaal schaterde, want ja, iedereen herkende er wel wat in. Beduusd onthult ze hoe ze tot die conclusie was gekomen. Zoals dat haar taarten steeds bevroren blijken te zijn als ze die wil aansnijden, in een kamer vol visite.…
Voelen: niet soft, wel heilzaam
Dit bankje op de foto, wat een rust straalt het uit vind je niet? Het speelt vandaag een rol bij mijn beloofde uitleg van het begrip ‘emoties gezond doorleven’. Laatst sprak ik iemand die zo ondersteboven was door iets wat haar overkwam dat ze haar eigen reacties niet goed begreep. Dat ze zó uit het…