“Waar laad je van op?”

unnamed 2

Ken je de Pickwickthee-vragen? In ons gezin doen we er weleens een rondje mee. Afgelopen week kwam de vraag langs: “Hoe laad jij jezelf op?” Mijn zoon peinsde wat en antwoordde: ik luister graag muziek. Ja, daar laad ik van op! Mooi en handig om van jezelf te weten.

In deze blog vertel ik waarom opladen zo belangrijk is voor een fijn en gezond leven. En wat kinderen ons daarover voorleren.

Waardoor komen we in het rood terecht?

Het zicht kwijt zijn op waar je van oplaad of van leegstroomt, dat is wat ik in therapie vaak tegenkom bij cliënten. En dat is niet gek. Want tegen de tijd dat je besluit hulp te zoeken ben je vaak al een poos aan het proberen zelf het schip te keren. Tel dat op bij het eigenlijke probleem en je vliegt door je energie heen. Zo raak je steeds meer vermoeid, zelfs gedesoriënteerd. Het kan lijken alsof je in de mist staat: welke kant op is het goede spoor?

Wat houdt ons tegen te ontspannen?

Een van de helpende sporen is: herontdekken waar we van opladen. Maar waar we van opladen, daar zitten nou juist vaak verboden op: ‘dingen moeten wel zinvol zijn’, ‘ik heb al zoveel te doen, ik moet m’n tijd nuttig besteden’. Voel je de stress?

Er bestaat een woord wat we daartegenover kunnen plaatsen: spelen. Ik heb hem niet zelf bedacht hoor, het begrip komt uit de Transactionele Analyse, een psychologisch model. Het gaat erom dat een authentiek, vrij kind van nature aanvoelt waar het blij van wordt: het gaat lekker zitten spelen, niet gehinderd door een innerlijk verbod dat het niet zinvol zou zijn. Zie je het kind zitten en voel je de rust?

Weer leren spelen 

Als ontspanning en inspanning in evenwicht zijn kunnen we veel bereiken terwijl we in goeden doen blijven. Daarom is ‘spelen’ waardevol, het heeft een regulerend effect. Iemand vertelde me ‘Vroeger vond ik het leuk om fietsen te pimpen, maar wat heeft het voor zin?’ Ze was ermee gestopt. Als we van onszelf niet meer mogen spelen kunnen we uiteindelijk moedeloos worden, vermoeid.

Maar hoe?

Oké, dus als spelen ontspanning oplevert, waar gaat dat dan precies over? Dat is voor ieder persoon uniek. Degene bij wie we te rade kunnen gaan om op ons eigen speelspoor te komen zijn we zelf.

Stel jezelf maar eens 10 dagen achter elkaar de vraag: wat is voor mij nou ‘spelen’? Op een dag borrelt het ineens omhoog. En je zult merken: dat inzicht alleen al, daar laad je van op.

 


Vind je het lastig je eigen speelspoor te ontdekken?

En verlang je wél naar een meer ontspannen leven? Het kan zijn dat jouw innerlijke ‘verboden’ je weerhouden. Waar die over gaan is vaak niet makkelijk te ontdekken. Dat maakt het ingewikkeld om verandering aan te brengen. Je zit als het ware een beetje vast.

Is dit bij jou het geval? Zou je graag meer ontspannen willen leven, met een rustig hoofd maar lukt het je niet?

Het kan zijn dat je dan gebaad bent bij een paar inzichtgevende therapiegesprekken. Dat kan je veel tijd en frustratie schelen. Merk je bij jezelf dat je dat best eens zou willen, meer zicht krijgen op ‘de achterkant’ van jouw denken en handelen?
Meld je dan aan.
Het is even een drempel over (weet ik maar al te goed) maar het is ook leuk en fijn; aandacht besteden aan datgene wat zoveel invloed heeft op je leven: de psychische kant van jezelf. 

Ik meld me aan om voor een paar inzichtgevende gesprekkenEen inkijkje in mijn praktijk

Hier lees je een voorbeeld van hoe ik werk met een cliënt die op zoek gaat naar de achtergronden van zijn probleem rondom spanning.
En hier kun je lezen over hoe een luisterend oor zo simpel lijkt maar toch een groot verschil maakt in therapie.


Vaker lezen over psychologie en over wat ik zoal in therapie doe? Ik schrijf er regelmatig over. Geef je hier op als je mijn artikelen in je mailbox wilt ontvangen. Meelezen via social media kan ook: Facebook, Instagram, Linked-In.

 

Foto: Eline Bos

onzekerheid

Zo kom je van je onzekerheid af, ook al denk je: onmogelijk

Door Nelleke | 27 februari 2021

Ik stond bij de groenteafdeling te twijfelen over mijn avondmaaltijd. Het was rustig in de winkel. Bij de kassa’s hoorde ik de kassières gniffelen en het eerste wat ik dacht was: ze lachen over mij.Een bekend gevoel van onzekerheid trok door me heen en het lukte me nog minder om te bepalen wat ik die…

Nou, die therapie heeft ook niet veel geholpen.

Door Nelleke | 24 september 2019

Op een dag, jaren nadat ik trots een punt had gezet achter mijn periode van therapie, zat ik er tot mijn afgrijzen opnieuw. Ik bevond me alweer een tijdje in woelig water en had – na veel dralen – met frisse tegenzin een afspraak gemaakt. Ze heette Hananja, deze therapeut. Mijn weerstand was tastbaar, daar…

Triggers

Help jezelf compassievol door triggers heen

Door Nelleke | 14 maart 2023

Triggers, je kunt er zomaar door getroffen worden. Ook al zit je nog zo goed in je vel en ben je gegroeid tot een sterk en vrij mens, vroeg of laat gebeurd er iets en voel je: he, ik ben ineens danig van mijn stuk. Ineens voel ik me klein, of ik ben super boos,…